Test Antigen

Test ANTIGEN
SARS CoV 2 (COVID 19)
Standard
exudat nazofaringian
100 lei 50 lei
Test ANTIGEN
SARS CoV 2 (COVID 19)
Non-invaziv
Recoltare din secretii orale
150 lei 100 lei

Teste antigen pentru depistarea infectiei cu COVID-19

Testele de tip antigen au rolul de a detecta prezenta virusului SARS-CoV-2 si infectia activa cu virusul COVID-19. Prin intermediul unui astfel de test, pacientul poate afla, intr-un timp scurt, daca este infectat cu acest virus. Spre deosebire de testul RT-PCR, cel antigen ofera rezultatul in aproximativ 15 minute. Se recolteaza o proba de tip exsudat nazofaringian sau o proba din secretii orale, iar testul va oferi un raspuns calitativ – pozitiv sau negativ. De regula, acest gen de test functioneaza bine mai ales daca este efectuat in primele zile dupa debutul simptomelor specifice, atunci cand incarcatura virala este foarte mare – insa, el poate oferi un raspuns valid si pentru cei care sunt asimptomatici si nu au manifestari usor de identificat, ori pentru cei care au intrat in contact cu cineva care a fost confirmat cu COVID-19.

Care sunt diferentele dintre testele antigen si cele de tip RT-PCR?

Testele antigen ofera raspunsuri rapide, in decurs de aproximativ 15 minute de la recoltare, in vreme ce testele de tip RT-PCR presupun o analiza ceva mai indelungata, deoarece necesita echipamente performante care se gasesc doar intr-un laborator specializat. De asemenea, o alta diferenta consta in faptul ca testele antigen reactioneaza, de regula, la cantitati mari de incarcatura virala, iar cele RT-PCR depisteaza chiar si cantitatile mici existente in organism. Pretul este un alt factor diferentiator– in general, testele antigen au un pret mai scazut decat cele RT-PCR.

Studiile au aratat faptul ca sensibilitatea unui astfel de test este cuprinsa intre 90.4% si 97,5%.

Indiferent de optiunea pe care o alegi (exudat nazofaringian sau proba din secretii orale), pentru a nu influenta calitatea probei, este recomandat sa nu consumi alimente cu aproximativ 4 ore inainte de recoltare.