Marker Tumoral

Marker tumoral este substanta secretata de catre celulele canceroase sau de catre tesuturile sanatoase ca raspuns la prezenta unei tumori.

Markerii tumorali sunt decelabili in tesutul canceros si in sange. Ei sunt utilizati, in principal, pentru a urmari mutatia unui cancer si eficacitatea unui tratament. In ce priveste depistarea precoce a cancerelor, interesul lor este limitat la cateva tipuri de cancer pentru care exista un caracter familial (cancer medular al tiroidei, de exemplu). In sfarsit, utilizarile terapeutice sunt, de asemenea in studiu cu anticorpi indreptati impotriva markerilor tumorali si a unor clase de medicamente anticanceroase.

Markerii tumorali sunt anumite componente sanguine denumite biomarkeri sau componente tisulare care sunt decelate de catre prezenta unuia sau a mai multor tumori maligne.

Markerii tumorali variaza in functie de tipul de cancer si de localizarea acestuia. Acesti markeri au o valoare biologica foarte mare deoarece sunt folositi in diagnosticul de certitudine al cancerului, de catre oncologi. 

Acesti markeri sunt eliberati fie de catre tesutul tumoral in sine, dar pot fi eliberati si de catre celule din jur non-tumorale care indica prezenta acestui cancer.

In plus fata de acesti markeri in diagnosticarea de certitudine a tumorii canceroase se poate folosi ecografia, CT-scan-ul sau RMN-ul dar una din analizele de certitudine este biopsia sau prelevarea biopsica din tesut.

Ca si componenta biochimica acesti markeri tumorali sunt proteine sau proteine conjucate, peptide sau carbohidrati. Mai precis din categoria proteinelor acestea sunt fie : enzime, dar pot fi si hormoni sau fragmente de proteine.

Exista aceasta componenta a markerilor tumorali intr-un numar extrem de redus in orice organism uman deoarece anomalii in replicarea celulara pot sa apara in orice moment la orice tip celular, dard aca acestea sunt cazuri izolate si reduse ca numar nu pun probleme, doar ca prezenta si a acestor markeri (dar in numar extrem de mic) va fi permanent prezenta.

Astfel ca depasirea acestei cifre minim admise va reprezenta o patologie. Acesti markeri se recolteaza si se determina prin recoltarea unei probe sanguine de la persoana la care se doreste determinarea markerilor tumorali.

Metoda nu necesita pregatire in prealabil ci doar simplul consimtamant al pacientului de a i se efectua o astfel de analiza, iar mai apoi presupune in mod practic recoltarea unei probe sanguine prin punctie venoasa si determinare in laborator.

Clasificare:

Clasificarea face o referire la localizarea si astfel a tipului de cancer pe care il poate diagnostica fiecare marker tumoral in parte:

– Alfa fetoproteina (AFP) = depistarea carcinomului hepatic sau a tumorilor in tesuturile cu celule germinale, de tipul celor localiate in : ovare, testicule.

La fel cum acest marker tumoral are si o valoare foarrte mare la pacientii cu ciroza hepatica, iar la pacientii diagnosticati cu ciroza hepatica este important daca aceste celule hepatice au degenerat spre cancer hepatic deoarece exista o predispozitie mult crescuta ca ciroza sa se complice in carcinom hepatic.

AFP-ul este o proteina plasmatica produsa inca din viata intrauterina de catre sacul yolk si din cadrul dezvoltarii hepatica.

– Antigenul carcinoembrionic (CEA) se refera la marker-ul sau antigenul care este implicat in timpul dezvoltarii fetale in formarea tesutului gastrointestinal, iar producerea acestui antigen trebuie sa se estompeze imediat inaintea nasterii.

Astfel ca in sangele unei persoane adulte trebuie sa se regaseasca in concentratii foarte mici la persoanele sanatoase. Insa acest marker/antigen se va regasi la fumatori si astfel este un marker care poate releva cancerul pulmonar, ovarian sau de san dar si cancerul gastrointestinal, dar si in cancerul localizat la nivelul tractului urinar.

– CA 15-3 (Antigen carbohidrat) = Este marker-ul tumoral de importanta crescuta in cancerul de san (cancerul mamar) si daca la acesta se mai adauga corelarea cu ALP (Alkalina fosfataza) aceasta poate demonstra si reaparitia cancerului de san. Marker-ul CA 15-3 la fel ca si markerii CA 27-29 poate aparea si la pacientele cu suspiciune de chisturi ovariene sau la cele cu o patologie mamara benigna.

– CA 27-29 = Reprezinta un marker similar CA 15-3 care de asemenea ne poate conferi detalii despre prezenta unei tumori la nivel mamar, dar va fi crescut si in cazul chisturilor ovariene ce reprezinta o degenerare celulara benigna.

– CA 19-9 = Marker tumoral de importanta sporita in cancerul din sistemul gastrointestinal, sau mai precis la cancerul pacnreatic si la cancerul de colon. Pe langa prezenta crescuta a valorilor CA 19-9 din cancerul pancreatic sau de colon acesta mai poate fi crescut in ciroza sau pancreatita precum si blocaje in ductele biliare.

Acest marker conform Organizatiei americane de diagnostic, scade in precizie la un procent de 5-10% din populatia caucaziana care pot prezenta o anomalie a hematiilor si anume absenta unei antigene Lewis, antigena care daca este absenta va merge intr-o sincronizare si cu absenta marker-ului CA 19-9 care astfel nu va mai decela cancerului pancreatic sau de colon chiar daca acesta este prezent.

– CA 125 = Este marker-ul prezent in principal in cancerul ovarian, dar poate fi decelat la valori marite si in cancerul endometrial sau cancerul de trompe uterine, dar si in cancerul de san ori pulmonar, acesta mai poate fi crescut si in endometrioza. Acesta mai poate avea valori crescute si in cazul prezentei unei sarcini intra si extrauterine, dar si in ciroza sau diabetul mielitic, insa importanta cea mai mare a determinarii acestui marker tumoral este in cancerul din sfera genitala si in special la cancerul ovarian.

– Calcitonina : Marker tumoral ce se determina in carcinomul medular tiroidian, adica altfel spus in cancerul tiroidian. Calcitonina este un hormone de structura amino-acid polipeptidica produsa de catre celulele C din tiroida si are efectul antagonist hormonului paratiroidian (PTH) si are actiune de a reduce nivelul calciului din sange.

– Calretinina (CAL B2 sau CAB 29) este o proteina cu rol de fixare al calciului, aceste proteine fiind fixate cu ajutorul genei CALB2, apartinand familiei troponinei C. Acest marker tumoral va evidentia malignitatea din cadrul mezoteliomului, cancerului capsulei sinoviale sau carcinomul de adrenocorticala

– CD 31 este marker-ul de [e suprafata neutrofilelor, anumite tipuri de limfocite T, monocitelor dar si a trombocitelor si in plus tot acest polipeptid asigura si interconexiunea endoteliala la mai multe jonctiuni intercelulare. Acest marker deoarece se regaseste pe o serie de elemente figurate componente ale sangelui va releva cancerul acestor componente sau mai general spus cancerul vascular.

– CD34 este proteina care la oameni este decodata de catre gena CD34, gena implicata in diferentierea si specializarea celulelor stem, sau fixarea acestor celule stem in maduva spinarii, aceasta gena este necesara si in fixarea limfocitelor T in nodulii limfatici. Acest marker tumoral este folosit pentru diagnosticarea tumorilor de tesut fibors sau lipoamelor, dar poate releva si cancerele cu fixare in stroma gastro-intestinala;

– CD 99 este un marker care releva cancerele primitive neuroectodermale, cat si sarcoamelor cu fixare sinoviala, ori in cadrul leucemiilor sau tumorilor din stroma gonadelor. Se regaseste si in mod fixiologic pe leucocite dar in special pe limfocitele T, insa prezenta in concentratii prea ridicate sanguine vor indica mai degraba o tumora.

– CD 117 este un marker de suprafata celulara (ca toate CD-urile Cluster differentiation) , acest marker este implicat in anumite tipuri de celule hematopoietice regasite in maduva osoasa, unde se formeaza hematiile. Acest marker arata o tumora gastrointestinal, sau al mastocitelor.

– Cromogranina sau secretogranina face parte din categoria proteinelor si se regaseste in veziculele secretorii sau in hormonii peptidici, aceasta prezenta este in mod fiziologic, insa depasirea valorilor in concentratia sanguina va releva o tumora maligna neuroendocrina. – Cytokeratina sau CYFRA 21-1 este marker-ul general implicat in o serie de carcinoame sau mai multe tipuri de sarcoame si aceasta deoarece acest marker se regaseste in mod normal in aproape toate celulele epiteliale, insa acestea de la 4 si pana la 20 releva subtipurile fiziologice, tocmai din acest motiv 21-1 ar releva defapt toate patologiile din aceste subtipuri.

Este un marker foarte folosit si in confirmarea diagnosticului de suspiciune al cancerului pulmonar cu celule mici. Tot acest marker mai este folosit si in stadializarea si monitorizarea prognosticului evolutiv la cancerul de vezica.

– DES sau desmina este marker-ul regasit in sarcoamele din musculatura scheletala in mod deosebit;

– EMA sau mucina polimorfica a epiteliului este marker-ul ce releva anumite tipuri de sarcoame si/sau carcinoame plus meningioamele; – hCG sau hormonul corionic al gonadotropinei, hormonul care este implicat in diagnosticarea de certitudine sau stadializarea evolutiva a unei sarcini fiziologice, in cazul in care aceasta sarcina nu se confirma, dar nivelul de hCG este crescut acesta arata o tumora la nivelul celulelor germinale (ovariene) ; – Marker-ul limfocitar este marker-ul folosit in leucemie sau limfom.

– M2-PK reprezinta enzima sintetizata doar in prezenta unor celule tumorale iar cu cat aceasta concentratie de M2-PK este mai mare cu atat va releva un cancer mai vechi, mai agresiv sau mai extins. Insa acest marker apare inca din stadiile incipiente ale cancerului astfel ca este foarte util in diagnosticarea mai multor tipuri de cancer, precum : cancerul colorectal, cancerul de sans au plamani ori pancreatic dar si cancerul de stomac, ovarian sau esofagian si chiar si carcinomul de celule renale;

– PSA sau Prostate-specific-antigen ori antigenul specific prostatic, este marker-ul principal in diagnosticarea si monitorizarea prognosticului la cancerul de prostata confirmat. Acest marker confera informatii cu o acuratete destul de mare, motiv pentru care se recomanda ca la toti barbatii care depasesc varsta de 45-50 de ani sa isi efectueze aceste analize ca si screening odata pe an.

– S100 sunt proteinele ce se regasesc in mod fiziologic la suprafata multiplelor tipuri de celule, de la cele neuronale (Schwann), melanocite, condrocite, adipocite, celulele Langerhans, ori macrofage sau in terminatiile denditrice ale neuronilor, precum si o componenta in celulele galactifere ale sanului. Insa prezenta acestora ca si numar crescut este regasita in multiple tipuri de cancere. S100 este folosit ca marker in melanoame, neurosarcoame su condtrosarcoame sau adenocarconomul ori tumorile de glande salivare;

– Tiroglobulina – Acesta este util in glanda tiroida deoarece aici se produc cei doi hormoni tiroidieni principali : T3 si T 4, astfel ca acest marker este folosit in diagnosticarea sau confirmarea de certitudine a cancerului tiroidian sau in observarea posibilitatii de reaparitie a cancerului tiroidian tratat;

Importanța markerilor tumorali

Numeroşi markeri tumorali pot fi utilizați în prezent. În funcție de tipul de cancer, pot fi utilizați împreună cu o biopsie de țesut sau cu o examinare a măduvei osoase sau a frotiului de sânge, de exemplu. Iată care sunt indicațiile analizei markerilor tumorali:

Screening – Deoarece majoritatea markerilor tumorali nu sunt sensibili sau suficient de specifici, aceste teste nu sunt potrivite pentru screening-ul populației generale; totuși, câteva astfel de teste pot fi folosite pentru a examina persoanele care prezintă un risc ridicat dat de un istoric familial sau factori de risc specifici pentru un anumit tip de cancer.

Diagnostic – Dacă o persoană are simptome, markerii tumorali pot fi utilizați pentru a ajuta la detectarea prezenței cancerului și la diferențierea sa de alte boli cu simptome similare.

Stadializare – Dacă o persoană are cancer, se pot utiliza analize ale markerilor tumorali pentru a determina dacă boala s-a răspândit (metastazat) la alte țesuturi și organe și în ce măsură. Stabilirea prognosticului – Anumiți markeri tumorali pot fi utilizați pentru a determina cât de agresiv este un cancer.

Alegerea tipului de tratament – Unii markeri tumorali oferă informații privind eficiența unor tratamente împotriva unor forme de cancer.

Monitorizarea eficienței tratamentului – Markerii tumorali pot fi utilizați pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului, în special în cazurile de cancer avansat. Dacă nivelul markerului scade, înseamnă că tratamentul funcționează; dacă rămâne ridicat, sunt necesare modificări ale planului de tratament.

Detectarea unei recidive – Una dintre cele mai importante utilizări ale markerilor tumorali, împreună cu tratamentul orientativ, este monitorizarea recidivei cancerului. Dacă un marker tumoral este crescut înainte de tratament, scăzut după tratament, și apoi începe să crească în timp, atunci este posibil ca acea formă de cancer să reapară.

Concluzii

In concluzie, indiferent de subtipul de marker tumoral, daca este folosit pentru diagnosticare sau daca este folosit pentru prognosticul evolutiv al unui cancer, aceste proteine sau biomarkeri sunt extrem de utili si in varianta de screening la persoanele ce depasesc anumite varste sau se incadreaza intr-o categorie de risc pentru aparitia cancerului.

De asemenea, markerii tumorali sunt elementul esential recoltat printr-o simpla punctie venoasa si analiza din sange care chiar daca au un cost mai mare al analizei confera detalii foarte importante si esentiale pentru a diagnostica timpuriu un cancer, care daca este diagnosticat din stadiile incipiente are sanse foarte mari de a fi tratat eficient si sanse foarte mari de a nu recidiva dupa terapia chirurgicala sau medicamentoasa.

Listă prețuri analize

Acid 5-hidroxi-indolacetic 5-HIIA

256 Lei

Acid homovanilic HVA

187 Lei

Acid vanilmandelic AVM

104 Lei

AFP (Alfa-feto proteina) AFP

65 Lei

AFP (Alfa-fetoproteina) – L3%

348 Lei

Antigenul polipeptidic tisular – TPA (Tissue Polypeptide Antigen)

314 Lei

Beta 2-microglobulina serică β2-M

88 Lei

CA 125 (Antigen tumoral) CA 125

56 Lei

CA 15-3 (Antigen carbohidrat) CA 15-3

56 Lei

CA 19-9 (Antigen carbohidrat) CA 19-9

60 Lei

CA 50

249 Lei

CA 72-4 (Ag tumoral) = CA 72-4

155 Lei

Calcitonina CT

97 Lei

Catecolamine urinare

439 Lei

CEA (Antigen carcinoembrionic) CEA

74 Lei

Cromogranina A

348 Lei

Cyfra 21-1 (Cytokeratin 19 fragment) Cyfra 21-1

106 Lei

Des-carboxi-protrombina (DCP, PIVKA II)

348 Lei

Free PSA FPSA

56 Lei

Gastrina

227 Lei

Glucagon

200 Lei

HE4 (Proteina epididimală umană 4) HE4

160 Lei

HER-2/neu (oncoproteina)

682 Lei

Metanefrine libere plasmatice

303 Lei

Metanefrine urinare fractionate

318 Lei

NMP 22 (marker tumoral vezică urinară) – test cantitativ NMP 22

305 Lei

NSE (Enolaza Neuron Specifică) NSE

106 Lei

Peptid intestinal vasoactive (VIP)

376 Lei

Profil estimare risc cancer ovarian (HE4, CA 125, scor ROMA)

234 Lei

Profil neuroblastom

266 Lei

ProGRP

237 Lei

PSA (Antigen specific prostatic) PSA

56 Lei

PTH-rP (parathormon-related-protein) PTh-rP

222 Lei

S100

179 Lei

SCC (Antigen tumoral)

92 Lei

Serotonina serică

250 Lei

Serotonina urinară

222 Lei

TG (tiroglobulina)

91 Lei

Timidinkinaza

237 Lei

Tumor M2 PK (izoenzima M2 piruvatkinaza) în materii fecale

320 Lei

Tumor M2 PK (izoenzima M2 piruvatkinaza) în plasma

351 Lei