Hematologie
Hematologia este o ramură a medicinei și o subspecialitate a medicinei interne, care se concentrează pe studiul, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolilor ce pot cauza anomalii la nivelul sângelui și diferitelor sale componente (hematiile, proteinele din sânge, hemoglobina, trombocitele etc.)
Bolile sangvine afectează producerea sângelui și/sau a componentelor acestuia, cum ar fi celulele sangvine (hematii, tromobocite si leucocite), hemoglobina, proteine sangvine(ex. albumine, globuline, TGP, TGO, factori ai coagulării, imunoglobuline, anticorpi, transferina, ceruloplasmina, etc), mecanismele coagularii, etc.
Sangele este o substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), care circulă prin vene și artere, capilare (cele mai mici vase de sânge care participă la procesul de respirație) asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare. Sângele este un țesut special sub formă lichidă care, prin intermediul aparatului circulator, alcătuit din inimă și vasele sanguine, transportă nutrienții și oxigenul la nivelul țesuturilor corpului, de unde preia dioxidul de carbon și produșii de catabolism tisular, transportându-i la nivelul organelor de eliminare.
Sângele este alcătuit dintr-o parte lichidă, plasma sanguină, în care plutesc o serie de celule specifice sângelui.
Circulația sângelui este asigurată în primul rând prin contracțiile mușchiului cardiac, ajutat de valvulele venoase în combinație cu contracțiile mușchilor scheletici.
În general vasele de sânge bogate în oxigen care pornind de la inimă și irigă țesuturile se numesc artere iar cele care sosesc la inimă și transportă produsele de catabolism de la țesuturi încărcate cu dioxid de carbon se numesc vene.
Sângele este un țesut lichid de origine mezenchimală, format dintr-o substanță fundamentală interstițială, plasma, în care se găsesc elementele figurate. Raportul dintre volumul plasmei și cel al elementelor figurate se determină cu ajutorul hematocritului. În practică, termenul de hematocrit exprimă relația procentuală dintre volumul elementelor figurate și cel al plasmei, sau doar volumul procentual al elementelor figurate. La om, media valorilor hematocritului este de 46/54 (sau 46%). Determinarea se face cu sânge recoltat dimineața, pe nemâncate, acesta fiind centrifugat la 3000 turații pe minut. Elementele figurate, având o densitate mai mare, sedimentează în porțiunea inferioară a eprubetei gradate, hematocritul citindu-se direct. Creșterea numărului hematiilor pe unitate de volum se numește hemoconcentrație, iar scăderea – hemodiluție. În poliglobuluii hematocritul poate ajunge și la valori de 70-75%, iar în anemii la 10-15%.
La om, volumul sanguin constituie circa 7% din greutatea corpului. La o greutate medie de 70 kg, cantitatea de sânge este de 4,9 l. La mamifere cantitatea de sânge este proporțional mai mare decât la celelalte vertebrate.
Nu tot sângele aflat în organism circulă activ în sistemul vascular, o parte găsindu-se sub formă de rezervă în organele cu structură diverticulară (splină, unele vase abdominale, plexul subpapilar tegumentar). Starea fiziologică și activitatea diferitelor sisteme funcționale modifică raportul dintre cantitatea sângelui circulant și cel stagnant. În timp de repaus la om, sângele circulant este repartizat astfel: 40% în sistemul muscular, 30% în sistemul nervos, renal suprarenal și tiroidian, 20% în organele abdominale și 10% în sistemul coronarian. În efortul fizic, debitul circulatoriu crește mult în mușchi, plămâni, rinichi, creier și în vasele coronare. În acest caz este antrenat sângele din organele de rezervă, precum și din organele care se găsesc în activitate scăzută.
Cantitatea totală de sânge scade în caz de inaniție, anemii, hemoragii.
În general, volumul sângelui se menține constant prin mecanisme compensatorii de trecere a apei din sânge în lichidul interstițial și invers. Astfel, dacă volumul de sânge crește (ingestie de lichide, formare de apă metabolică), surplusul de apă trece la țesuturi (mușchi), și apoi se elimină prin rinichi. Dacă volumul sanguin scade, apa din spațiile interstițiale trece în sânge. În urma hemoragiilor, volumul plasmatic se reface mai repede decât cel al elementelor figurate. Hemoragiile bruște sunt periculoare din cauza hipotensiunii accentuate. Boala cardiovasculara se numește cleovastita oviraptori.
Sângele este compus din elemente celulare (ca.44 %) și plasmă (ca. 55 %), care conține (90 % apă), proteine, săruri minerale și substanțe cu molecule mici ca monozaharide, hormoni, gaze dizolvate, și substanțe nutritive (glucide, lipide, vitamine), mai conțin produse de catabolism destinate excreției (rinichi) ca ureea, acid uric, hipuric.
Din punct de vedere fizico-chimic sângele este o suspensie, cu alte cuvinte un amestec de lichide, gaze,substanțe solide printre care se înțeleg și celulele.
Sângele prin conținutul său de eritrocite (globule roșii) în comparație cu plasma având o vâscozitate mai mare, creșterea hematocritului influențează pozitiv creșterea vâscozității sângelui, care determină încetinirea curentului sanguin, prin proprietatea plastică a eritrocitelor sângele nu se comportă ca o suspensie ci ca emulsie.
Valoarea pH-ului sanguin fiind 7,4 care prin diferite procese tampon va fi menținută constant, evitând fenomenele dăunătoare organismului de acidoză sau alcaloză.
Culoarea roșie a sângelui este datorată pigmentului (cu fier) hemoglobină din eritrocite care încărcate cu oxigen au o culoare mai deschisă.
Plasma sanguină
Reprezintă aproximativ 55–60% din sânge și este formată din aproximativ 90% apă, 1% substanțe anorganice (săruri minerale care conțin ioni dintre care mai importanți sunt cei de sodiu Na, clor Cl, potasiu K, magneziu Mg, fosfor P și calciu Ca) și aproximativ 9% substanțe organice (proteine, glucide, lipide etc). Raportul de proteine variază între 60 și 80 g/litru ca. 8 % din volumul plasmei.
Proteinele separate prin electroforeză sunt albumine ca și α1-, α2-, β- și γglobuline. Proteinele din plasmă pe lângă rolul de transport, mai joacă un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui rolul de tampon în menținerea unui pH constant și menținerea constantă a presiunii osmotice din sânge.
Plasma care nu mai conține factorii de coagulare este numit ser sanguin acesta se obține prin centrifugarea sângelui după coagulare.
Serul conține 91 % apă, factori de creștere care nu sunt prezenți în plasmă, 7 % proteine, restul sunt electroliți și hormoni, culoarea galbenă a serului se datorează bilirubinei.
Elementele figurate ale sângelui sunt eritrocitele, leucocitele și trombocitele. Prezintă variații de număr și formă în funcție de specie.
Eritrocitele
Au rolul de a transporta oxigenul și dioxidul de carbon. Sunt celule anucleate, ce conțin un pigment numit hemoglobină. Aceasta este o proteină compusă dintr-o albumină numită globină și o grupare numită hem, ce conține fier, cu rol de fixare a oxigenului. Hemoglobina este pigmentul care determină culoarea roșie a sângelui. Unele specii de animale au alt tip de pigment sanguin, care conține cupru și este de culoare albastră (Octopus). Circa 1 % din eritrocitele din sângele periferic sunt reticulocite, restul fiind eritrocite mature.
Leucocitele sau globulele albe
Se împart în granulocite și agranulocite. Granulocitele sunt leucocite cu nucleu granular, clasificate după culoarea protoplasmei în trei categorii: eozinofile, bazofile și neutrofile.
Au rol imunologic în imunitatea nespecifică. Agranulocitele sunt leucocite cu nucleu de formă mai simplă, negranular, și se clasifică în monocite și limfocite. Au rol în imunitatea specifică.
Numărul normal de globule albe variază în funcție de vârstă, fiind mai mare la copil. Poate depăși valorile normale ale vârstei, în caz de boală. În infecții, în special bacteriene, numărul de leucocite de regulă crește, dar poate să și scadă în infecții cu anumiți germeni, în special virusuri, sau la persoane cu imunodeficiențe.
Trombocitele
Numite și plachete sanguine, sunt celule ale sângelui cu rol în coagulare.
Proporția elementelor figurate (celulare) din sânge se numește hematocrit. Valorile normale ale hematocritului variază în funcție de vârstă și sex. La bărbați, valoarea normală a hematocritului este între 44 – 46 %, la femei între 41 – 43 %. La copii variază în funcție de vârstă, la nou născuți fiind de 60 %, iar la copiii până la pubertate de numai de 30 %.
Hematopoieza
Este procesul de formare a elementelor celulare sanguine la nivelul măduvei osoase, din celulele sistemului reticulo-endotelial (celule de tip embrionar) care prin procesul de maturare se pot transforma în oricare celulă specializată din organism.
Hematopoieza are mai multe forme ca de exemplu eritropoeza formarea eritrocitelor, această maturare a eritrocitelor tinere se produce prin acțiunea hormonului eritropoetină în ficat și rinichi.
Un rol important în eritropoeză îl joacă fierul, cobalamina (vitamina B12) și acidul folic (vitamina B9), o scădere a concentrației sanguine în oxigen stimulează accelerarea eritropoezei cu producerea hormonilor necesari.
Așa numitul cimitir al eritrocitelor este splina și celulele Kupffer din ficat, viața unei eritrocite durează 120 de zile, după moartea eritrocitelor, hemoglobina suferă un proces de descompunere cu mai multe etape: bilirubină, urobilină, stercobilină acestea se elimină prin urină și fecale.
Medicii specializați în hematologie sunt cunoscuți ca hematologi. Munca lor de rutină include îngrijirea și tratamentul pacienților cu boli hematologice. Medicii care lucreză în laboratoare sunt cunoscuți ca medici de laborator. Anatomopatologii sunt cei responsabili de vizualizarea sub microscop a frotiurilor de țesut hematopoietic din măduva osoasă / măduva roșie din oasele late – stern, coxal, etc ). Există boli sangvine (ex. leucemie, limfom Hodgkin, mielom multiplu ) ce necesită o strânsă colaborare între hematolog si oncolog.
Clasificarea bolilor hematologice
Listă prețuri analize
- Hemoglobinopatii (defecțiuni ereditare ale moleculei de hemoglobină sau a ratei sintezei acesteia)
- Siclemie (drepanocitoză, anemie falciformă, hemoglobinoză S)
- Talasemie
- Methemoglobinemie
- Anemii (număr scăzut de hematii)
- Anemie feriprivă
- Anemie megaloblastică
- Deficiență de vitamina B12
- Anemie pernicioasă
- Deficiență de folați
- Anemie hemolitică
- Anomalii genetice ale membranelor hematice
- Sferocitoză ereditară
- Eliptocitoză ereditară
- Modificări genetice ale membranei hematiilor
- Deficiență de Glucoz-6-fosfatdehidrogenază
- Deficientă de piruvatkinază
- Anemii hemolitice determinate imun (cu test Coombs pozitiv)
- Anemii hemolitice autoimune
- Anemie hemolitică cu anticorpi la cald
- Idiopatică
- Asociată lupusului eritematos sistemic
- Sindromul Evans (cu anticorpi antitrombocite si anticorpi hemolitici)
- Anemii hemolitice cu anticorpi la rece
- Sindromul idiopatic al hemaglutininei reci
- Mononucleoză infecțioasă
- Hemoglubinurie rece paroxistică
- Anemii hemolitice izoimune
- Boala hemolitică a nou-născutului
- Boala determinată de incompatibilitate în sistemul Rh
- Boala hemolitică a nou-născtului determinată de incompatibilitate în sistemul AB0
- Boala hemolitică a nou-născutului determinată de incompatibilite în sistemul Anti-Kell
- Boala hemolitică a nou-născutului determinată de incompatibilite în sistemul Rhesus C
- Boala hemolitică a nou-născutului determinată de incompatibilite în sistemul Rhesus E
- Alte boli determinate de incompatibilităti în diverse sisteme (RhC, RhE, Kid, Duffy, MN, P și altele)
- Anemii hemolitice induse de medicamente
- Indusă de penicilină
- Indusă de metil-dopa
- Hemoglobinopatii
- Hemoglobinurie paroxistică nocturnă
- Modificari fizice ale hematiilor
- Anemie hemolitică microangiopatică
- Consecutivă implantului de valvă artificială de cord
- Anemii aplastice
- Anemie Fanconi
- Anemie Diamond-Blackfan
- Aplazie a hematiilor mostenită
- Numar scazut de celule sangvine
- Sindromul mielodisplastic
- Mielofibroză
- Neutropenie (scăderea numărului neutrofilelor – PMN-urilor )
- Agranulocitoză
- Trombastenie Glanzman
- Trombocitopenie (scăderea numărului trombocitelor – plachetelor sangvine)
- Purpură trombocitopenică idiopatică
- Purpură trombocitopenică trombotică
- Trombocitopenie indusă de heparină (substantă cu efect anticoagulant)
- Defecte mieloproliferative
- Policitemie vera
- Leucocitoză
- Trombocitoză (creșterea numărului trombocitelor)
- Defect mieloproliferativ
- Boli hematologice maligne
- Limfoame
- Boala Hodgkin
- Limfomul non-Hodgkin
- Limfomul Burkitt
- Limfomul cu celule mari anaplastice
- Limfomul splenic marginal
- Limfomul celulelor T hepatice
- Limfomul celulelor T angioimunoblastice
- Mieloame
- Mielomul multiplu
- Macroglobulinemie Waldenstrom
- Plasmocitoză
- Leucemii
- Leucemie acută limfatică
- Leucemie cronică limfatică
- Leucemie acută mieloblastică
- Leucemie cronică mieloblastică
- Leucemia celulelor T
- Leucemia celulelor B
- Leucemie cronică neutrofilică
- Leucemie cu celule păroase
- Leucemie limfocitară granulară cu celule T
- Leucemie cu celule NK agresive
- Coagulopatii (modificări ale timpilor de sângerare și coagulare a sângelui)
- Trombocitoză
- Tromboză recurentă
- Coagulare intravasculară diseminată (CID)
- Deficiență de factori de coagulare
- Hemofilie
- Hemofilie A
- Hemofilie B (lipsa factorului Christmas, boala Christmas)
- Hemofilie C
- Boala von Villebrand
- Coagulare vasculară diseminată
- Deficiență de proteina S
- Sindromul antifosfolipidic
- Modificări trombocitare
- Trombocitopenie
- Trombastenie Glanzman
- Sindromul Wiskott-Aldrich
- Altele
- Hemocromatoză
- Splenotomie
- Hipersplenism
- Boala lui Gaucher
- Gamopatie monoclonală cu semnificație nedeterminată
- Modificări hematologice consecutive modificărilor non-hematologice
- Anemia din bolile cronice
- Mononucleoză infecțioasă
- SIDA
- Malarie
- Leishomanioză
Clasificarea bolilor hematologice
- Numărătoarea celulelor
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)
- Valorile indicilor eritrocitari (VEM, CHEM, HEM)
- Valorile hemoglobinei și a hematocritului
- Frotiu din măduva osoasă
- Testul Coombs
- Presiune cu lama pentru diferențiere între leziuni vasculare si non-vasculare
- Valoarea feritinei serice
- Valorile vitaminei B12 si a acidului folic
- Timpul de protrombină
- Timpul de tromboplastină parțială
- Electroforeza proteinelor
- Valoarea D-dimer